Scandalul Cărților de muncă –Doar 80% au fost scanate ->Bani aruncați, timp irosit” – Va fi tras cineva la răspundere?

După afirmația ca „Nu vom mai avea nevoie de adeverințe care sa le ateste vechimea” actualul ministru al Muncii lansează o noua provocare anunțând că „Nu toate cărțile de muncă sunt scanate, adică arhivate electronic la casele de pensii În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărțile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicații detaliate privind renunțarea, de către cei care au avut sarcina să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informațiilor din Cărțile de muncă în sistem”


Arhiva electronica a caselor de pensii

Pe de alta parte Calitatea fotocopierii electronice ( scanare) ține de experiența celui care execută operațiunea și de calitatea înscrisurilor din carnetele de muncă, urmare cum era de așteptat nu toate carnetele de muncă au fost fotocopiate electronic in condiții care să scutească de emoții operatorul casei de pensii ce urmează să stabilească valoarea unei pensii.

Ce se întâmplă în acest caz ?

Ministra a mai spus ca : „Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu şi-a făcut treaba şi cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc” .

Legat de digitalizarea tuturor domeniilor gestionate de Ministerul Muncii, d-na ministra a spus că se lovește de noi obstacole: „Le depășesc dar apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare şi de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde”-chiar daca exista mijloace de verificare al operatorului uman pe baza „Cod Verificator”.În realitate conform legii , la depunerea dosarului de pensionare, chiar dacă o carte de muncă este scanată în condiții de calitate bune, trebuie depusă și în original ( obligatoriu).
În cazul în care deține-ti un carnet de muncă care are înscrisurile de proastă calitate este recomandat să obțineți din timp adeverințe care să reconstruite, cel puțin, paginile în cauză.

  1. Carnet de muncă nescanat ?

În acest caz există doua ipoteze: 1. ai plecat din societatea comercială sau din țară înainte de 2005 și ai primit carnetul de muncă acasă sau 2. ai pierdut carnetul de muncă.


În primul caz, chiar dacă te prezinți la casa de pensii carnetul nu va mai fi scanat. Acest fapt nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece dacă aveți carnetul de muncă scanat și apoi îl pierdeți, casa de pensii nu recunoaște fotocopia arhivată a carnetului dumneavoastră ca fiind înlocuitoarea carnetului de muncă original .

  1. Carnet de muncă pierdut ?

În acest caz va trebui să refaceți carnetul de muncă. Procedura cuprinde mai mulți pași începând de la declararea oficială a pierderii lui în Monitorul Oficial după care trebuie identificați arhivatorii care dețin documente cu veniturile dumneavoastră de la prima angajare până la ultima sau cel puțin până la 01.04.2001.
Adeverințele vor trebui să conțină date corecte și complete altfel valoarea punctajelor obținute va fi diferită față de cea reală. Arhivatorii au aici un rol crucial și deloc de invidiat deoarece calitatea înscrisurilor de pe documentele ce au fost redactate în anii 70-80 ( imprimate si apoi „bătute” în 2 exemplare cu al doilea exemplar reieșit după a n-a utilizare a hârtiei cu indigo) sunt colectate la lampa cu infraroșu și lentilă.

Șansa celor tineri sta in faptul ca au plecat in străinătate sa găsească de lucru si vor primi din partea statelor de rezidenta o pensie la bătrânețe.

Neșansa celor bătrâni este ca statul roman a ajuns captiv al diverselor grupuri de interese conduse de „băieți deștepți” iar aparatul birocratic stufos si-a dovedit din nou ineficienta . De aceea putem spune inca o data : „Bani aruncați, timp irosit”

#carte de muncă  #pensie #carnet de muncă #Bani aruncati , #timp irosit #Statul captiv , # băieți deștepți

 

Sursa : https://www.pensiata.ro/stiri-si-informatii-despre-pensii/carte-de-munca-nescanata-sau-pierduta/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.